461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Chcete, aby pro děti byl váš domov bezpečné místo?

aktualizováno: 1. 7. 2024 Iveta Brožková

Bezpečná domácnost pro děti"Nešahej na to! Nemačkej ten čudlík! Běž od toho dál! Bacha, pálí to! To není na hraní!” Jsou vám tyto fráze povědomé?

Pro děti, které jsou zvědavé a nezkušené, je svět nás dospělých plný nebezpečných nástrah. Jak z domova udělat bezpečnější místo?

 

Na své děti myslete už při zařizování domácnosti

Domov by mělo být místo, kde se vaše dítě bude cítit bezpečně bude se moci rozvíjet, a to ať už se jedná o batole nebo školáka. Při jeho zařizování se často lidé zaměřují na cenu, výkon či design, ale jeho (ne)bezpečnost pro dítě je až na posledním místě, případně se neřeší vůbec. Následkem jsou nejrůznější nehody, které v lepším případě skončí poškozenými věcmi, v horším případě úrazem dětí. Poradíme vám, co vám v cestě za bezpečnější domácností pomůže.

 

Automatická pračka je relativně bezpečná, ale…

Bezpečná pračkaI tak byste měli volit takovou, která má dětskou pojistku. Díky ní dítě dveře pračky samo jen tak neotevře, a vy budete ušetřeni případné potopy. To samé platí pro sušičky na prádlo. Abyste udrželi v bezpečí nejenom děti, ale i celý domov, perte a sušte podle návodu, a kdykoliv by se vám něco nezdálo, poproste o radu profesionála. Důležité je také udržovat okolí pračky a sušičky čisté a suché, u sušičky pak pravidelně čistit filtr.

 

Jaká varná deska je pro děti nejbezpečnější?

Bezpečné varné deskyRozhodně ta indukční, protože teplo předává přímo do varných nádob a samotná deska není tak horká, aby způsobila těžké popáleniny. Nebezpečné mohou být naopak plynové varné desky, hlavně kvůli otevřenému ohni.

Aby je děti sami nedokázali zapnout, opět vybírejte takové, které disponují dětskou pojistkou. Při vaření pak buďte obezřetní a hlavně nikdy nenechávejte dítě samotné v kuchyni, kde je zapnutá plotýnka.

Tip: Pokud je to možné, používejte při vaření spíše zadní plotýnky, děti na ně hůře dosáhnou. Rukojeti hrnců a pánví nenechávejte natočené do prostoru. Od toho už je totiž jen krůček k tomu, že na sebe děti nádobu i s obsahem strhnou.

 

Co zvyšuje bezpečnost u pečící trouby?

Opět se vyplatí vybrat takovou, která má dětskou pojistku. Ta dokáže zablokovat dvířka, takže je děti neotevřou. Moderní trouby také dvířka neohřívají, takže se o ně nepopálíte vy, ani děti. Bezpečnější je také umístit troubu do výšky ramen, manipulace s potravinami při vaření je bez ohýbání snazší, bezpečnější a děti na ní nedosáhnou.

 

Na co myslet při výběru myčky, ledničky a mikrovlnky?

Kvalitní a bezpečná ledničkaU myčky a mikrovlnky opět zmíníme dětské pojistky, ty jsou v dnešní době prostě už nezbytnost. Co se týče lednic, tam se určitě hodí bezpečnostní sklo, které je více odolné, než běžné sklo. Při jeho rozbití se pak nemusíte brát ostrých střepů, sklo se rozbije na malé neostré plošky, které zmenšují riziko poranění.

Doporučuji i lednice s úpravou proti otiskům prstů. Ta sice nezvýší bezpečí, ale pokud máte děti, oceníte ji také. U myček myslete na děti i při jejich plnění - nože dávejte vždy špičkou dolů a dveře myčky nenechávejte otevřené, aby o ně nikdo nezakopl.

 

Jedny z nejhorších úrazů jsou popáleniny a opařeniny

A bohužel také nejčastějších. Dětská kůže je mnohem citlivější, než ta dospělého člověka, takže jí mohou poškodit i situace, které nás dospělé maximálně trošku zabolí. Určitě je proto nezanedbávejte prevenci. Nebezpečné jsou žehličky na prádlo, kulmy a žehličky na vlasy, ale také rychlovarné konvice nebo horké plotýnky. Všechny tyto spotřebiče by měl proto používat pouze dospělý člověk, a při jejich obsluze jim věnovat maximální pozornost.

Bezpečné spotřebiče proti popáleninám

Pokud máte děti, nedoporučují se ubrusy, které děti mohou stáhnout dolů a s nimi i to, co je na stole. Třeba horké nápoje nebo pokrmy. Nebezpečné jsou také šňůry, třeba od konvice nebo žehličky, za které dítě může zatahat a spotřebič na sebe shodit a ošklivě se poranit. Rozhodně platí, že při manipulaci s čímkoliv, co je horké, je nezbytně nutné dbát na bezpečnost.

Spořílek radí: Když by přeci jen k nějakému malému popálení či opaření došlo, ihned odstraňte příčinu tepla a postiženou tkáň chlaďte pod proudem studené vody, a to alespoň 15 minut. Při rozsáhlejších popáleninách volejte tísňovou linku hned po tom, co se zbavíte zdroje tepla a začnete postižené místo chladit.

 

Co dalšího zlepší bezpečnost vaší domácnosti nejen pro děti?

  • Na všechny elektrické zásuvky dejte kryty
  • Elektrospotřebiče s roztřepenými šňůrami vyhoďte nebo dejte opravit
  • Chemikálie, včetně pracích a čisticích prostředků udržujte mimo dosah dětí
  • Televize a stereozařízení přisuňte co nejblíže ke zdi, ať se nedá dostat ke kabelům 
  • Pravidelně prohlížejte všechny elektro hračky 
  • Pokud používáte noční světýlka, ujistěte se, že se nedotýkají žádných textilií jako jsou třeba záclony nebo ložní prádlo
  • Nepřetěžujte elektrické zásuvky

 

Jak bezpečnost domova pro děti zkontrolovat?

Zkuste se do dítěte vžít. Klekněte si na všechny čtyři, ať máte stejný úhel pohledu jako děti. Cokoliv se vám bude zdát nebezpečné, odstraňte, případně lépe zabezpečte. 100% bezpečného prostředí nedosáhnete nikdy, proto určitě nepodceňujte ani dohled.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejbezpečnější produkty

  • Philco PHD 64P + bezplatný servis 36 měsíců

    Philco PHD 64P + bezplatný servis 36 měsíců
    13 563 Kč
    Dostupnost na dotaz

    3 hodnocení Indukční varná deska Philco se 4 Booster zónami. Dotykové ovládání, časovač, dětský zámek, indikace tepla, ...

    • bezplatný servis 36 měsíců
    • dětský zámek
  • Hotpoint Ariston E4D AAA X C

    Hotpoint Ariston E4D AAA X C
    22 925 Kč
    Dostupnost na dotaz

    3 hodnocení Kombinovaná lednice Hotpoint Ariston v nerezovém provedení s beznámrazovým systémem. Energetická třída A++,...

    • beznámrazový systém
  • Mora VT 428 MX

    Mora VT 428 MX
    6 489 Kč
    Dostupnost na dotaz

    3 hodnocení Vestavná multifunkční trouba Mora v nerezovém provedení s kruhovým tělesem a ventilátorem. Energetická tříd...

    • horký vzduch

 

Jaké máte zkušenosti vy? Napište mi do diskuze

 

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku