Česká legenda Remoska: historie, použití i recepty
aktualizováno: 21. 11. 2024Máte rádi osvědčené produktu s dlouhou tradicí, navíc vyráběné u nás v Čechách? Pokud ano, Remoska se vám bude líbit. Je to ryze česká multifunkční mísa, která zaujme svou historií, jednoduchostí použití a hlavně výbornou chutí připravených pokrmů.
Historie české pečící mísy Remoska
První Remoska vznikla počátkem 50. let minulého století v malé dílně pana Oldřicha Homuta. Od roku 1957, kdy se začala sériově vyrábět v Kostelci nad Černými Lesy, do roku 1991 se jí vyrobilo neuvěřitelných 2,7 milionů kusů. Díky své univerzálnosti byla v českých domácnostech velmi oblíbená.
V roce 1994 byla její výroba obnovena a postupně se opět začala dostávat do povědomí. Aby Remoska byla atraktivnější, došlo ke změně vzhledu, k používání modernějších materiálů a především k přesunutí výroby veškerých dílů do ČR. V roce 2001 se Remoska dostala i do Velké Británie, kde je stejně populární jako u nás.
Používat Remosku zvládne každý
Remoska nemá žádnou regulaci teplot ani programy, její ovládání je tak velmi snadné. Jediné tlačítko, které má, je to na zapnutí a vypnutí. Pro přípravu jakéhokoliv pokrmu stačí vědět, jak dlouho se má péci.
Remoska se skládá ze tří částí - odnímatelného víka s topnou spirálou, které rovnoměrně přenáší teplo do celého prostoru, dále mísy s uchy a stojánku z tepelně odolného plastu. Ve víku jsou ventilky, kterými uniká přebytečná pára. Má také držadlo a opěrku, díky čemuž ho v klidu můžete položit na pracovní plochu topnou částí vzhůru
Mísu lze mýt v myčce i ručně, což je díky teflonové úpravě také snadné. Nepoužívejte k tomu čisticí prášky, které by povrch mohly poškodit, ale pouze saponát. Víko do myčky nikdy přijít nemůže. Pro jeho očištění použijte jemnou navlhčenou houbičku se saponátem, a nezapomeňte na to, že ho nesmíte ani ponořovat. Stačí ho jednoduše otřít a osušit.
Proč při vaření použít Remosku?
- Remoska má 5x nižší spotřebu elektrické energie než běžná trouba. Díky tomu při jejím používání šetříte svou kapsu.
-
Můžete s ní vařit kdekoliv, doma, na koleji, na chatě nebo třeba v karavanu. Stačí vám pouze zdroj energie.
- Je multifunkční. S Remoskou lze péci, zapékat, ohřívat, smažit, grilovat, dusit i rozmrazovat a rozpékat.
- Jídla, která v Remosce připravíte, jsou díky použitým technologiím šťavnatá, vláčná a uchovávají si svou vůni.
- Povrchová vrstva Remosky je tvořena kvalitním nepřilnavým teflonem, díky čemuž nic nepřipálíte ani při použití malého množství tuku.
- V Remosce připravíte vše možné, od různých druhů mas, přes zeleninu, pizzu, bramboráky až po moučníky z piškotového i kynutého těsta.
- Jedná se o tradiční český výrobek, který je oblíbený už mnoho desetiletí.
3 tipy na rychlou večeři připravenou v Remosce
Zapečené kuře na smetaně s rajčaty a sýrem
Jaké suroviny budou potřeba pro přípravu této večeře pro 4 osoby?
- 4 vykostěná kuřecí prsa
- 150 ml smetany
- 2 rajčata
- 150 g sýra, ideálně balkánského, feta nebo mozarelly
- čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto
- olivový olej
- sůl, pepř
Jak postupovat, aby byl výsledek vašeho snažení perfektní?
Jako první si zapněte Remosku, aby se nahřívalo víko a mísu zlehka vymažte olejem. Naklepané maso po osolení a opepření vložte do Remosky a vrchní část potřete pestem, případně na něj položte lístky bazalky. Další vrstvu budou tvořit rajčata, která si nakrájejte na silnější plátky. Nyní vše zalijte smetanou, Remosku uzavřete a pečte 20 minut. Po této době na rajčata přidejte sýr, pokapejte olivovým olejem a zavřené ještě 10 minut dopékejte. Podávejte s oblíbenou přílohou, doporučit můžeme italské noky, rýži i vařené brambory.
Gratinované francouzské brambory
4 porce tohoto lákavého pokrmy si žádají:
- 1 kg oloupaných brambor nakrájených na tenčí plátky
- 500 g nastrouhaného ementálu
- 400 ml smetany
- 1 vejce
- sůl, pepř a muškátový oříšek
- trochu másla
- 1 stroužek česneku
Příprava je velmi snadná, stačí pár kroků a můžete podávat:
Remosku vytřete máslem a utřeným stroužkem česneku. Pak do ní nalijte smetanu, do které nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Smetanu opepřete a pořádně osolte. Přidejte vejce, nastrouhaný sýr a celé to smíchejte dohromady. Teď jsou na řadě brambory, které do vzniklé směsi také přidejte a pořádně promíchejte, dokud nedojde k propojení všech surovin. Remosku zavřete, a pečte zhruba 40-50 minut. Na talíři servírujte posypané čerstvými bylinkami, v ideálním případě pažitkou.
Rozmarýnový pstruh se slaninou
Na 4 porce si připravte tyto ingredience:
- 4 čerstvé pstruhy (omyté a osušené)
- 8 plátků slaniny
- 4 stroužky česneku
- 1 citrón
- máslo
- olivový olej
- sůl, pepř
- rozmarýn
Držte se tohoto postupu a úspěch máte zaručen:
Jako první Remosku zlehka vytřete máslem. Každého pstruha z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Dovnitř pak dejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rozmarýn. Pstruhy obalte ve slanině, na každého použijte dva plátky, a dejte do Remosky. Vše ještě pokapejte olivovým olejem, přiklopte víkem a nechte péct zhruba 20 - 30 minut, dokud pstruzi nebudou mít zlatavou barvu. Jako přílohu použijte vařené brambory.
Remoska ve vaší výbavě chybí?
Nevadí, mile rádi vám s tím pomůžeme. Stačí si vybrat.
-
Remoska R 21 TS Original Champagne Gold
3 290 Kč4 364 KčDostupnost na dotaz1 hodnocení Remoska o objemu 2 litry s nepřilnavým teflonovým povrchem a příkonem 400 W.
-
Remoska R 22 GRAND TEFLON
3 890 Kč2 924 KčDostupnost na dotazRemoska s nepřilnavým teflonovým povrchem, nerezovým víkem a objemem 4 litry.
-
Remoska R 21 ORIGINAL TEFLON
2 790 Kč2 799 KčDostupnost na dotaz6 hodnocení Remoska s nepřilnavým teflonovým povrchem, nerezovým víkem a objemem 2 litry.