Pekárna splní sen o ránech s vůní domácího chleba
aktualizováno: 8. 11. 2024Odoláte ještě teplému, čerstvě upečenému, voňavému chlebu? Já rozhodně ne a díky domácí pekárně si takový chleba můžu dopřávat kdykoliv mám chuť. A jak určitě víte z Prostřena, domácímu pečivu se to kupované prostě nikdy nevyrovná. Jak na něj?
Jak vybrat tu správnou pekárnu a na co se zaměřit?
Jako při koupi každého domácího pomocníka, i při výběru pekárny je dobré si všechno pořádně promyslet. Určitě se vyplatí přemýšlet o kvalitě provedení, která má většinou co dočinění s cenou. Většinou platí úměra, že s rostoucí cenou roste kvalita a také množství funkcí a různých vychytávek. Důležité je i jednoduché ovládání, díky kterému zvládne ovládat pekárnu každý.
Při výběru je důležité se také zaměřit na maximální velikost chleba. Pokud víte, že je vás doma hodně, budete asi potřebovat pořádný bochník, takže hledejte pekárnu, co zvládne upéct chleba velký alespoň 1 kg. Jestli plánujete péct naopak třeba pouze pro dva, vystačíte si s menším chlebem, který stihnete sníst dokud bude čerstvý. Vybírejte proto pekárnu, která nabízí možnost péct chléb menší, půl kilový.
Neméně důležité jsou při výběru programy. Existují pekárny, které mají speciální programy na toastový, bezlepkový nebo třeba celozrnný chléb. Díky tomu se nemusíte starat, jak pekárnu pro upečení zvoleného chleba nastavovat, jen vyberete konkrétní program a čekáte, až se vám chleba upeče. Co můžu rozhodně doporučit je funkce odložený start. Všechno si nachystáte večer, nastavíte odložený začátek přípravy a ráno se budíte s pocitem, že na vás už čeká v kuchyni čerstvě upečený chléb.
Proč si domácí pekárnu pořídit?
- Neradi brzo vstáváte a ráno se vám pro pečivo nechce chodit do obchodu
- Milujete vůni čerstvě upečeného chleba, která vytváří pohodovou domácí atmosféru
- Chcete mít chléb dle svých představ, složený jen z toho, co máte rádi
- Myslíte ekonomicky, protože domácí chléb vás vyjde zhruba na polovinu ceny kupovaného (a to když počítáme suroviny i energie)
- Bydlíte nebo máte chalupu na samotě, kde je do obchodu daleko
- Dodržujete bezlepkovou dietu, pekárna v klidu upeče i bezlepkový chléb
- Zajímáte se o zdravý životní styl a preferujete celozrnné a jiné speciální mouky
Co vše lze v pekárně připravit?
To, že s domácí pekárnou připravíte různorodé druhy chlebů je asi jasné. Moderní pekárny toho však nabízejí mnohem více. Mají třeba program na přípravu džemu, takže vám ušetří čas strávený u sporáku při jeho míchání. Z hranaté nádobky pekárny se džem také mnohem lépe nalévá do zavařovacích sklenic, takže toho zašpiníte mnohem méně.
Pekárnu využijete pro přípravu různých druhů těst. Třeba těch kynutých, pekárna vám připraví těsto na buchty, vánočku nebo třeba koblihy. Použít jí můžete i pro přípravu těsta na knedlíky nebo třeba pizzu. Oceníte jí i při přípravě těsta na bagetky, housky i rohlíky. Problémem není ani připravit nekynutá těsta na cukroví, perníčky nebo třeba domácí nudle a těstoviny.
Možná vás to překvapí, ale některé pekárny umí připravit domácí jogurt. Ve všech pak připravíte různé druhy slaných pokrmů, jako je sekaná, škvarky nebo zapečené brambory. Ani sladké pokrmy nezůstávají pozadu, pekárna hravě zvládne třeba mléčné a rýžové kaše.
Tipy a recepty pro pečení domácího chleba
Při přípravě domácího chleba se nemusíte omezovat a péct pouze z tradiční mouky, vyzkoušet můžete různé kombinace, třeba žitnou a pšeničnou či špaldovou mouku. Přidat lze i mouka kukuřičná, rýžová nebo sojová.
Těsto můžete ozvláštnit také různými semínky a ořechy, bylinkami nebo kořením. Taková kurkuma vám vykouzlí neobvyklý barevný chléb. Výbornou chuť chlebům dodají také sušená rajčata, cibule, česnek, olivy nebo třeba sýr.
Místo vody můžete použít při přípravě podmáslí, které dodá výjimečně vláčnou strukturu a skvělou chuť. Pokud místo vody použijete šťávu z červené řepy, získáte nejenom chléb fialovo-červený, ale také zdravější.
Hrnkový chléb pro lenochy
|
Dýňový chléb
|
Mrkvový chléb s fenyklem
|
Italská olivová focaccia
Postup: Suroviny v uvedeném pořadí dejte do pekárny, zvolte program těsto a nechte jí pracovat. Až bude těsto hotové, dejte ho do vymazaného plechu a vytvořte z něj placku. Navrch ještě přidejte 100 g černých oliv, mořskou sůl, rozmarýn a vše potřete olivovým olejem. Vše nechte ještě chvilku kynout a pak pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200°C. |
S kterou pekárnou budete mít čerstvý chléb kdykoliv?
-
ECG PCB 538
2 390 Kč1 614 KčDostupnost na dotaz2 hodnocení Domácí pekárna ECG v bílém provedení. Příkon 0,8 kW, náplň 1,3 kg, 10 programů, 2 hnětací háky, časovač, zv...
-
Panasonic SD 2500WXE
4 690 Kč3 359 KčDostupnost na dotazDomácí pekárna Panasonic s digitálním displejem, časovačem a 3 možnostmi výběru velikosti bochníku a barvy ...
-
Sencor SBR 930 SS
1 990 Kč1 699 KčDostupnost na dotazUž nemusíte ráno vstávat a shánět čerstvé pečivo. Stačí večer nastavit jeden z 11 programů na pečení a prob...