461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak po zimě správně pečovat o trávník? 2. díl

aktualizováno: 21. 7. 2024 Katka Vodová

Jak pečovat o trávníkSlíbené pokračování první části článku zaměřeného na jarní péči o trávníky je tu. Už víte, kdy a čím začít, proč je důležité provzdušňovat i jak si poradit s menšími úpravami. Nyní jsou na řadě informace o prvním jarním sekání, hnojení a zalévání.

 

První jarní sekání trávníku

Jak pečovat o trávníkNa první sekání nově narostlé trávy chvíli počkejte, trávník by měl mít alespoň 8 až 10 cm. Pak ho můžete poprvé zkrátit, většinou to bývá koncem března až začátkem dubna, a to nejdříve pouze o třetinu. Je proto dobré mít sekačku, která umožní nastavení výšky sečení. Každý další týden pak výšku snižujte, do té doby, než bude výška posečené trávy optimální. Pro někoho jsou to 2 centimetry, pro jiného 5, zde záleží pouze na vašich preferencích. 

Jak často trávu sekat?

  • do konce června jednou týdně
  • v červenci a srpnu jednou za 10 dní
  • v září a říjnu jednou týdně

Čím častěji trávu používáte, tím by měla být delší. Sekejte vždy suchou trávu, protože tráva zmoklá nebo s rosou bude ucpávat sekačku a sekání vám půjde ztuha. Při suchých obdobích nechte trávu raději o něco delší, nízký koberec zežloutne a uschne daleko dříve, zatímco delší tráva lépe drží vlhkost. Nezapomínejte ani na okraje trávníku, které vám půjdou nejlépe upravit pomocí strunové sekačky. Uvidíte, že když se budete věnovat i jim, vaše zahrada hned prokoukne a bude vypadat mnohem lépe. 

 

I trávník potřebuje živiny, hnojení nepodceňujte

Jak správně hnojit trávníkPokud chcete, aby váš trávník byl stále zelený a vypadal zdravě, musíte mu čas od času pomoci hnojením. Díky tomu bude tráva nejenom lépe růst, ale snížíte tak množství plevelu a mechu, a budete předcházet chorobám. Ideální období pro hnojení je zjara, pokud ale chcete trávníku dopřávat to nejlepší, můžete hnojit podruhé během června, a pak ještě znovu v srpnu. 

Hnojit by se měl posekaný trávník a během této činnosti by nemělo svítit slunce, protože to může trávu v kombinaci s hnojivem spálit. Po každém hnojení by mělo následovat důkladné zalití trávy, které pomůže rozpuštění živin. Použít můžete buď kupované směsi, nebo si vlastní vyrobit, a to ze 4 dílů křemičitého písku, 2 dílů jílu a 2 dílů kompostu.

 

Zeleného trávníku bez zalévání nedosáhnete

Jak správně zalévat trávníkA to hlavně při déletrvajících obdobích sucha, které v ČR v posledních letech nejsou ničím neobvyklým. Tráva má totiž spíše kratší kořeny, takže během slunečních dní nemá vodu kde brát a žloutne. Většinou se z toho po dešti vzpamatuje, ale bez zálivky nikdy nebude tak krásná. Aby byla, stačí trávu postříkat jednou za 4 až 5 dní. Myslete na to, že by se nemělo zalévat za slunečního svitu, protože kapky vody můžou listy spálit a také se voda rychleji vypařuje. Ideální je proto zalévat brzo ráno nebo večer.

 

Jste na jaro připraveni? Máte sekačku, vertikutátor i strunovku?

Čekají na vás po zimě všichni tito pomocníci v plné zbroji, připraveni plnit vaše úkoly? Pokud ano, máte vyhráno a můžete začít dávat trávník do kupy. Pokud vám některý pomocník, nebo dokonce všichni, chybí, je nejvyšší čas to napravit. Jaro už déle čekat nebude. 

My to víme a na jaro připraveni jsme, takže máte z čeho vybírat. A když byste potřebovali s čímkoliv poradit, pište. Co nevidět vám ode mě v e-mailu přistane odpověď na vaši otázku.

  • Fieldmann FZR 2040 E

    Fieldmann FZR 2040 E
    3 199 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Elektrická sekačka Fieldmann s příkonem 1800 W, záběrem sečení 42 centimetrů a plastovým košem o objemu 50 ...

  • Fieldmann FZK 2002-E

    Fieldmann FZK 2002-E
    1 999 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 24. 7.

    2 hodnocení Kultivátor Fieldmann se záběrem 32 centimetrů, průměrem nože 20 centimetrů a sklopným madlem.

  • Fieldmann FZS 2000-E

    Fieldmann FZS 2000-E
    449 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Strunová sekačka Fieldmann se záběrem sečení 20 centimetrů, dvěma strunami o průměru 1 milimetr a nastavite...

 

Chcete se nás na něco zeptat? Napište nám do diskuze

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku