461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak používat sušičku na prádlo

aktualizováno: 15. 7. 2024 Iveta Brožková

Jak používat sušičku prádlaSušička na prádlo je v dnešní době neocenitelný domácí pomocník, a to ať už jste maminka na mateřské dovolené nebo vytížený podnikatel. Hlavní benefity jsou ušetřená práce a čas, kterého nemá nikdo nazbyt.

 

A i když má člověk času hodně, rozhodně jsou zábavnější způsoby jeho trávení. Vaše děti určitě ocení víc to, když s nimi strávíte odpoledne pouštěním draka, než když budete doma uvězněni kvůli věšení prádla a jeho žehlení.

Pokud jste už sušičku měli, její používání vám asi nebude dělat žádné problémy. I tak se ale zkuste začíst dál, protože některé naše tipy pomohou proces sušení zefektivnit i vám. No a pokud jste majitelem sušičky poprvé, pojďte rychle na bod 1, ať neztrácíte čas a dozvíte se vše potřebné hned teď.

 

1. Využívejte možnosti nastavení vaší sušičky 

Programy sušičkySušičky prádla nabízejí různé druhy programů a cyklů. Ačkoliv číst programy je občas protivné, protože jsou psány složitým jazykem, zkuste to. Pokud jim alespoň trochu porozumíte, stane se využívání sušičky jednoduché i pro vás jako laiky.

Ušetříte tím navíc i za energii, protože občas stačí krátký program sušení a s kratší dobou cyklu klesá i jeho cena. Některý program vám prádlo jen osvěží nebo provzdušní, jiný program zvládne vysušit i těžké tkaniny, které obsahují hodně vody. S tím úzce souvisí bod 2, protože volba programů je často závislá na druhu textilie.

 

2. Při používání sušičky na prádlo čtěte etikety

Etiketa na prádleTohle znáte asi už z běžného praní prádla, ale i u sušiček jsou informace na etiketách u vašich textilií důležité. Čtěte je proto pozorně a pro jednotlivé druhy materiálu zvolte ten nejvhodnější program.

Nechcete přeci, aby vaše oblíbená košile do práce skončila v koši kvůli poničeným vláknům nebo scvrklé velikosti. Touto chybou byste se připravili i o jeden z hlavních benefitů sušiček na prádlo, protože nákup nového oblečení by vám peníze rozhodně neušetřil. 

  PS: Je dobré každý kousek prádla před vložením do sušičky vytřepat, pomůžete tím předejít pomačkání prádla a sníží se tím doba schnutí.

 

3. Sušičku na prádlo nepřeplňujte

Nepřeplňujte sušičkuJe to tak. Ačkoliv si myslíte, že když všechno vaše prádlo usušíte v sušičce najednou, ušetříte spoustu času, není tomu tak. Přeplňování sušičky na prádlo má totiž přesně opačný účinek.

Prádlo v sušičce nebude mít tolik prostoru a jak se na sebe bude mačkat, budou zmačkaná i vlákna a vy tak přijdete o další benefit – při přeplňování sušičky se žehlení nevyhnete. Vkládejte proto jen tolik prádla, kolik vaše sušička doporučuje. 

 

4. Usušené prádlo vyndejte ze sušičky co nejdříve

Vyndejte prádlo ze sušičky včasPokud je to jen trochu možné, snažte se prádlo ze sušičky vyndat ihned po dokončení programu. Tímto také napomůžete tomu, že už nebudete muset žehlit. Když byste ho tam totiž nechali zbytečně dlouho, vzniknou vám nerovnosti a zmačkaniny, o které nikdo nestojí.

Navíc těsně po ukončení programu je prádlo ještě teplé, takže kdyby přeci jen zůstalo něco trochu zmačkané, můžete to ještě zachránit a uhladit rukou při skládání nebo ukládání na ramínko.

  Tip: Včasným vyndáním prádla ze sušičky udržíte také jeho měkkost, která je bezkonkurenční! Vaše miminko se pak bude mít v svých čerstvě vypraných a usušených dupačkách jako v bavlnce.

 

5. Nezapomeňte čistit filtr

Filtr sušičky prádlaPokud chcete, aby vaše sušička pracovala efektivně a nic jí nestálo v cestě, čistěte pravidelně filtr, ve kterém se usazují nečistoty odstraněné z vašeho prádla během sušení. Pokud to budete dělat po každém sušení, může být vaše sušička až o 15% účinnější.

Zabere to jen pár minut, ale věřte, že ve výsledku to oceníte.

 

6. Dodejte prádlu svěží vůni

Vůně do sušičkyČastý argument lidí, kteří se sušičkám brání je ten, že prádlo tolik nevoní jako to, co usychá venku. Patříte mezi ně i vy, protože vůně čerstvě usušeného prádla milujete? Nezoufejte.

I při používání sušičky může být vaše prádlo krásně voňavé. Stačí využívat různé osvěžující prostředky, které jsou nyní na trhu již běžně dostupné. Oblíbené jsou například voňavé ubrousky do sušiček. Ten vložíte spolu s prádlem do bubnu sušičky a po usušení bude prádlo krásně voňavé. Ubrousek po použití jednoduše vyhodíte.

Využít se mohou i další způsoby, jako třeba vůně do sušičky, která vydrží několik týdnů, popřípadě desítky sušení.

 

7. Využívejte funkci odložený start

Sušička - odložený startNěkteré modely sušiček nabízejí funkci odložený start. To se hodí především pokud můžete využívat takzvaný “noční proud”, který je levnější. Pokud se sušička zapne až v čase tohoto tarifu, ušetříte.

Funkce odloženého startu se hodí také pro případy, kdy chcete dorazit domů a už jen uklidit čisté a usušené prádlo do skříně. Nastavíte jednoduše začátek programu tak, aby skončil v době vašeho příchodu domů, a máte zase o starost méně. 

  Spořílek radí: Nenastavujte odložený start na prostředek noci, i když třeba v tu dobu máte levnější elektřinu. Po ukončení by se prádlo mělo co nejdříve vyndat a vstávat k sušičce uprostřed noci asi není to, po čem byste toužili.

 

Rada na závěr

Ačkoliv vám ze začátku používání sušičky na prádlo může připadat jako věda, není se čeho obávat. Moderní výrobky jsou navrženy tak, že k jejich osvojení postačí selský rozum.

V klidu si projděte manuál a zkuste sušičku poprvé použít na nějakém obyčejném oblečení, u kterého by vás poničení tolik nemrzelo. Tím vychytáte i ty poslední mouchy, které by stály v cestě k dokonalému prádlu a pak už si používání sušičky budete jen užívat.

A užívat si budete najednou i volného času, kterého budete mít tolik, že se budete snad i nudit :).

 

 

Nejlepší sušičky jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha sušiček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.

Stupně vítězů

  • Beko DS 7434 CSRX

    Beko DS 7434 CSRX
    10 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    51 hodnocení Úsporná sušička prádla Beko s tepelným čerpadlem, hygienickým programem Baby Protect a senzorovým sušením F...

    • ovládání v češtině
  • Beko DS 7433 CSRX

    Beko DS 7433 CSRX
    11 800 Kč
    Dostupnost na dotaz

    14 hodnocení Sušička prádla Beko s českým ovládacím panelem, senzorovým sušením a úsporným tepelným čerpadlem. Vnitřní o...

    • ovládání v češtině
  • Beko DPY 8506 GXB1

    Beko DPY 8506 GXB1
    16 490 Kč
    Dostupnost na dotaz

    167 hodnocení Kondenzační sušička prádla Beko s tepelným čerpadlem, senzorovým sušením a ochranou proti přehřátí. Energet...

    • produkt roku 2016
    • produkt roku 2020
    • produkt roku 2015

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku