Jak správně připravit espresso?
aktualizováno: 16. 11. 2024Tento článek bude věnován tradičnímu způsobu přípravy espressa – toho povzbuzujícího nápoje, jenž si u nás získal značnou oblibu. Na rozdíl od jeho chuti, se nám do podvědomí již nedostalo tolik ze zásad, kterými se řídí jeho příprava.
Teprve poté lze vychutnávat jeho chuť v té nejlahodnější formě. Pokrok je sice věc nezbytná a mnohdy velmi pohodlná, avšak určité tradiční postupy se jen těžko překonávají. A jedním z nich je příprava espressa klasickým pákovým espressem. Vyžaduje to však jistou zručnost. Začněme tedy pěkně od začátku.
1. Není voda jako voda
Na první pohled to tak nevypadá, ale kvalita kohoutkové vody je místo od místa jiná. Především pak množství chlóru v ní obsažené. Čím více jej voda obsahuje, tím horší je výsledná kvalita kávy. Nejde však jen o chlór jako prvek, ale obecně o tvrdost vody.
Čím více minerálních látek je ve vodě rozpuštěno, tím více trpí kávovar. Pak už se jedná i o finanční stránku věci. Dalším parametrem vody je její teplota při samotné extrakci neboli louhování kávy. Měla by se pohybovat mezi 90-95 °C.
2. Základní surovina hraje prim
Je velice důležité, jaký druh kávy použijeme, ale zároveň, jak jemně ji nameleme a jak dlouho před přípravou espressa tak učiníme. V obchodě je vhodné řídit se popisem dané směsi, a vybírat ty, které jsou pro přípravu espressa primárně určeny. Konkrétní značka či druh už záleží na zkušenostech a chuti.
Zásadně však kupujeme celá kávová zrna. Po namletí totiž káva velice rychle vysychá a ztrácí aroma. To je důvodem, proč se káva vždy mele těsně před přípravou. Hrubost mletí si může každý odzkoušet na svém mlýnku, neboť každý je jiný. Obecně tedy platí - čím jemnější káva, tím více uvolní aromatických látek.
3. Máme namleto, co dál?
Následuje pěchování kávy do páky kávovaru. Optimální dávka je 7 g kávy na 1 espresso. Stlačit by se káva měla údajně silou až 20 kg, pokud máte nějaký způsob, jak to změřit. Opět přichází na řadu zkušenosti a cit.
Káva upěchovaná příliš klade vodě moc velký odpor, ta vytéká přerušovaně a chuťově je přepálená. Naopak málo upěchovaná nebo příliš hrubě mletá káva chutná vodově a nemá skoro žádnou cremu.
4. Správně časování je klíčem k úspěchu
Utažením páky a spuštěním přístroje se blížíme ke konci naší výpravy za vynikajícím šálkem espressa. Přístroj si reguluje tlak (15 barů je tlak pumpy, na výstupu je oněch předepsaných 9) a teplotu vody sám, co si ale nepohlídá je doba louhování.
A pokud nápoj připravíte za 20-30 vteřin od okamžiku, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, můžete očekávat kýžený výsledek.
Ideální množství je 20-30 ml hotového nápoje. Indicií správně připravené kávy je crema - karamelově hnědá, hustá pěna, která přilne ke stěnám šálku a má naprosto rovnoměrnou barvu beze skvrn. Další drobnost, ovlivňující aroma espressa, je teplota šálku. Ten má být před nalitím nápoje předehřátý.
Pár Best-Sellerů ze světa pákových espress a mlýnků na kávu
Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.
Stupně vítězů
-
KRUPS XP 562030
6 290 Kč4 772 KčDostupnost na dotaz11 hodnocení Pákové espresso Krups v černo-nerezovém provedení s příkonem 1450 W a tlakem 15 bar. Snížená tvorba vodního...
-
DeLonghi EC 820B
5 890 Kč5 383 KčDostupnost na dotaz4 hodnocení Pákové espresso Delonghi se zabudovaným termoblokem, průběžným ohřevem vody a možností použití mleté i porc...
-
Catler ES 9010 + 3 roky záruka
41 590 Kč23 990 KčDostupnost na dotazPákové espresso Catler s dvěmi čerpadly, trojitým vyhřívacím systémem, LCD displejem a parní tryskou.
- 3 roky záruka