461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak vybrat tu správnou žehličku?

aktualizováno: 19. 6. 2024

Jak vybrat tu spravnou zehlicku Žehličku používáme snad každý den. Víte ale, jakou by měla mít žehlicí plochu, příkon nebo které funkce se vám hodí?

Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nového pomocníka Jak vybrat žehličku, kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →

Co v článku najdete?

Parní generátor – věk páry se vrací

Žehlení jediným tahem. Minimální dolévání vody. Obrovská síla páry i při nízkých teplotách. Žádné kapky vody.

Za zhmotnění těchto snů a současně obrovitý technický skok dopředu jsou dnes po právu považovány žehličky s parním generátorem. Jsou nazývány také jako také žehlicí centra či systémové žehličky.

Hlavní výhoda žehličky s parním generátorem oproti klasické napařovací žehličce tkví v oddělení výrobníku páry od žehlicí desky. Výroba páry probíhá separátně v parním generátoru – bojleru a je zcela nezávislá na právě nastavené teplotě žehličky.

Přednosti parního generátoru

  • Nepřetržitý a silný parní tok
  • Nezávislost teploty žehlicí desky na toku a intenzitě páry
  • Žehličky s parními generátory jsou vybaveny těmi nejkvalitnějšími žehlicími deskami
  • Žádné obavy z kapek či vytékající vody
  • Značná časová úspora – až 50%
  • Vyšší komfort při žehlení
 

Napařovací žehlička – klasika do každé domácnosti

Zatímco parní generátor je luxusem v žehlení, ne každá napařovací žehlička je špičkou.

Proto se při výběru zaměřte především na 4 aspekty: typ žehlicí plochy, příkon, parní výkon a komfortní funkce žehličky.

1. Žehlicí plocha

Alfou a omegou dobré žehličky je kvalitní žehlicí plocha. Tady neobstojí ani léty vžité tvrzení, že plocha žehličky musí dobře klouzat. Snad každá dobře klouže.

Podstata tkví v odolnosti proti otěru a tvrdosti povrchu žehlicí desky. Pokud je žehlicí plocha z nekvalitního a měkkého materiálu, začnou se časem na žehlicí desce tvořit drobné vrypy a rýhy, za které se začnou zachycovat jemná vlákénka žehlené tkaniny.

Na žehlicí ploše se postupně začnou tvořit „připáleniny“ ničící strukturu vláken. Výsledkem bude poničené a nahnědlé prádlo. Vznikající izolační „karamel“ na desce žehličky postupně snižuje povrchovou teplotu žehlicí desky a časem dochází k přepálení vlákna v tělese žehlicí desky.

Výrobci žehliček o tomto problému velmi dobře vědí a vysoké odolnosti úspěšně dosahují nanášením keramické vrstvy na žehlicí plochu. Takto „dokonale“ upravená pracovní plocha žehličky je skutečně vysoce odolná a zvládá i případné nechtěné přejetí po kovovém zipu.
 

2. Příkon žehličky

Neméně podstatnou veličinou pro úspěšný výběr žehličky je její celkový příkon. Ten by neměl být určitě menší než 2.000 W.

V případě, že jsme se již rozhodli pro žehličku vybavenou keramickou deskou, máme vyhráno.

Výrobci žehliček s kvalitními žehlicími plochami totiž nikdy nešetří jak na kvalitě topných spirál, tak i „počtu wattů“.
 

3. Parní výkon žehličky

Napařovací žehlička bez kvalitní žehlicí desky s dostatečným počtem parních otvorů a odpovídajícím elektrickým příkonem bude pouze „bezzubým“ vyvíječem mlhoviny, která nebude mít zhola nic společného s efektivním žehlením.

Kvalitní napařovací žehlička by měla disponovat stálým parním výkonem alespoň 40 gramů páry za minutu.

Kromě stálého parního toku má většina napařovacích žehliček ve vínku ještě silného pomocníka ve formě tzv. parního rázu, který dokáže narovnat i nepoddajné záhyby.

Parní ráz dokáže chvilkově několikanásobně navýšit stálý parní výkon až na hodnotu přes 100 gramů páry za minutu. Pokud ani parní ráz nestačí, stačí jednoduše stisknout tlačítko „sprej“ a tryska umístěná nad špičkou jemně pokropí nepoddajné prádlo.
 

4. Komfortní funkce napařovací žehličky

I zde můžeme vyjít z předešlých doporučení a pravidel: Kvalitní žehlicí deska vždy disponuje potřebným množstvím komfortních funkcí. Co vše tedy počítáme mezi komfortní funkce:

Odvápňování

Pryč jsou doby, kdy výrobci striktně nabádali pod hrozbou zničení používat v napařovací žehličce pouze destilovanou vodu.

Dnes se k provozu napařovací žehličky používá výlučně běžná pitná voda, pouze v případě extrémně tvrdé vody je doporučeno ředit v poměru 1:1 destilovanou vodou. Funkce Aqua Clear , AniCalc nebo Calc-Clean z vaší žehličky dokáže bezpečně odstranit veškeré usazeniny včetně vodního kamene.

Funkce pro odvápnění se na žehličce aktivuje manuálně a čištění se provádí jednou za dva týdny běžnou vodou z kohoutku.

 
Stop vodním kapkám

V minulosti mezi velké nectnosti napařovacích žehliček patřilo nepříjemné odkapávání a stékání vody ze žehlicí desky, která následně na prádle zanechávala nepěkné stopy. Pokud je u napařovací žehličky uvedeno – No Drip nebo Drip Stop, můžete si být zcela jisti, že právě tento model žehličky je trvale zbaven oněch nectností.

Jinými slovy: Žehlička automaticky zabraňuje vytváření páry i v případě, že je teplota žehlicí desky nízká nebo je teplota žehličky nastavena na nižší teplotu.

 
Svislé (vertikální) napařování

Dokáže během chvilky vyhladit záclony, závěsy nebo přímo na ramínku pověšené šaty. Při tomto způsobu „žehlení“ přejíždíme žehličkou, která chrlí páru, několik centimetrů od tkaniny, aby se vyrovnala, ale nespálila.

Bezpečnostní vypínání

Mezi nejnovější sofistikované funkce, které napařovací žehličce dali do vínku vývojáři, patří automatické vypínání žehličky – pokud žehlička není používaná a zůstane ať již ve vodorovné či svislé poloze po určitou dobu v nečinnosti, automaticky se vypne.

Nejoblíbenější žehličky jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha žehliček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

  • Tefal FV5333E0

    Tefal FV5333E0
    2 206 Kč
    Dostupnost na dotaz

    1 hodnocení Napařovací žehlička Tefal v bílo-fialovém provedení s příkonem 2,4 kW a žehlicí plochou Ultragliss Diffusio...

  • Philips GC3811/80

    Philips GC3811/80
    1 089 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Napařovací žehlička Philips s žehlící plochou SteamGlide plus a příkonem 2400 W. Automatické řízení páry, f...

  • Sencor SSI 2028YL

    Sencor SSI 2028YL
    299 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 8. 7.

    3 hodnocení Napařovací žehlička Sencor ve žluto/bílém provedení s nerezovou žehlící plochou. Příkon 1,6 kW, objem nádrž...

 
Kategorie článku