Listopadová pohoda ve znamení dýňových lahůdek
aktualizováno: 13. 12. 2024Podzimní večery úplně lákají k domácí pohodě, nejlépe zpříjemněné dobrým jídlem a pitím. V chladnějším počasí, které k listopadu patří, lze jedině doporučit horké kořeněné speciality.
A pokud rádi využíváte sezónní suroviny stejně jako já, vychází nám z toho kombinace syté dýňové polévky a sladkého dýňového latte. Potěšte chuťové buňky svých blízkých a pusťte se se mnou do přípravy těchto pochoutek.
Dýňová polévka - zahřeje i zasytí
Jaké kuchyňské pomocníky k vaření polévky přibereme?
- Pořádný hrnec, do kterého se vejde porce pro celou rodinu, třeba od značky Lamart, která nabízí krásné hrnce také v podzimních barvách
- Sporák nebo varná deska, třeba ta indukční, která je rychlá, bezpečná a lehce regulovatelná
- Ponorný tyčový mixér s kovovou mixovací nohou, která je odolná vůči teplu
Zkontrolujte zásoby, vyražte na nákup
Tyto ingredience jsou potřeba na cca 10 porcí:
Na polévku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1x nadrobno nakrájená cibulka
- 3x nadrobno nasekané stroužky česneku
- 1x dýně Hokkaido (cca 1kg) zbavená semínek
- 1x lžíce kari koření
- 0,5 l až 1 l zeleninového vývaru (podle toho, jak husté polévky máte rádi)
- 250 ml smetany
- Sůl a pepř na dochucení
Na ozdobení
- 1x lžička olivového oleje
- 100 g dýňových semínek
Postup
Na másle a oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte kari a dýni nakrájenou na menší kostičky (Hokkaido i se šlupkou) a pár minut to opékejte.
Dále přilijte vývar a vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Pak je načase dát hrnec na chvíli stranou a použít ponorný mixér, kterým vše rozmixujte dohladka.
Teď už jen stačí přidat smetanu, polévku dochutit solí a pepřem a znovu přivést k varu, aby polévka měla při podávání tu správnou teplotu.
V mezičase si ještě vedle na pánvičce připravte dýňové semínka na posypání, které opečte na lžičce olivového oleje pro jejich ještě lepší chuť.
Tip: Čím lze dýňovou polévku ještě ozvláštnit?
Pokud chcete svou polévku ještě něčím zpestřit, můžete do ní přidat čerstvý zázvor nebo koriandr. A pokud to máte rádi pikantní, přidat můžete i špetku chilli.
Dýňové latte - kořeněný nápoj pro náročné
Dýňové latte je v podstatě klasické latte ochucené dýňovým sirupem. Pro jeho výrobu tedy určitě potřebujete kávovar, s pomocí kterého kávu bleskově připravíte.
Nejjednodušší přípravu vám zajistí kávovar, který nabízí funkci automatická výroba latte. Jednoduše zmáčknete tlačítko a espresso vše zvládne samo. Bohatá mléčná pěna zaručena.
Pro napěnění mléka můžete použít i pákové espresso nebo pěnič mléka. I tito pomocníci vám připraví nadýchanou pěnu.
Příprava dýňového sirupu už tak super snadná není, ale s tímto návodem to zvládne určitě každý.
1. krok - dýňové pyré
Připravit dýňové pyré je první krok a využijete ho nejenom na výrobu sirupu. Dýni zbavenou semínek, pokud se nejedná o typ Hokkaido tak i slupky, nakrájejte na menší kousky, vložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení se pohybuje mezi 30 minutami až hodinou, záleží na velikosti kousků.
Až bude dýně měkká, vyndejte jí z trouby a pomocí tyčového mixéru jí hned umixujte dohladka. Přebytečnou vodu nechte odkapat a vzniklé pyré můžete skladovat v uzavřeném boxu v lednici několik dní nebo v mrazáku, kde vydrží o poznání déle.
2. krok - dýňový sirup
Teď už ale k přípravě sirupu. Do menšího rendlíku dejte dva hrnky vody a hrnek a půl cukru, lepší chuť dodá ten třtinový. Zahřívejte za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte 4 lžíce dýňového pyré a 3 lžičky dýňového koření. Za mírného varu vše ještě chvilku míchejte a pak vzniklý sirup přelijte do uzavíratelné nádoby. Po vychladnutí sirup můžete skladovat v lednici několik týdnů.
3. krok - dýňové latte
Poslední krok je už úplná hračka. Do připravené kávy stačí přidat sirup dle vaší chuti. Kdo si rád pořádně osladí život, přidá dvě lžičky a více. Kdo chce pořád cítit chuť kávu, tomu postačí jedna. Ve všech případech vás po ochutnání bude čekat jediné - nebe v puse.
Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat, až si po práci jedno zasloužené latte připravím a budu z okna pozorovat stromy s jejich barevným listí.
Na koho se při přípravě uvedených receptů můžete spolehnout?
Nejlepší tyčové mixéry, hrnce a automatická espressa jste vybrali vy.
Dle vašich doporučení představujeme ty nejschopnější pomocníky.
-
Sencor SHB 4352
569 Kč449 KčDostupnost na dotazPonorný mixer s příkonem 400W, 2 rychlostmi a nerezovým sekacím nožem.
-
Lamart K2411 RB
839 Kč529 KčDostupnost na dotazKeramický hrnec s nepřilnavým keramickým vnitřním povrchem pro vaření i bez tuku a s rychlým rozvodem tepla...
-
DeLonghi ESAM 4500 Magnifica
35 990 Kč27 990 KčDostupnost na dotaz1 hodnocení Patentované "Cappuccino jedním stiskem" - stačí vložit šálek pod trysku a stisknout tlačítko Cappuccino. Do...