461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Listopadová pohoda ve znamení dýňových lahůdek

aktualizováno: 24. 6. 2024 Iveta Brožková

Dýňová polévkaPodzimní večery úplně lákají k domácí pohodě, nejlépe zpříjemněné dobrým jídlem a pitím. V chladnějším počasí, které k listopadu patří, lze jedině doporučit horké kořeněné speciality.

 

A pokud rádi využíváte sezónní suroviny stejně jako já, vychází nám z toho kombinace syté dýňové polévky a sladkého dýňového latte. Potěšte chuťové buňky svých blízkých a pusťte se se mnou do přípravy těchto pochoutek.

 

Dýňová polévka - zahřeje i zasytí

Jaké kuchyňské pomocníky k vaření polévky přibereme?

  • Tyčový mixér na polévkuPořádný hrnec, do kterého se vejde porce pro celou rodinu, třeba od značky Lamart, která nabízí krásné hrnce také v podzimních barvách
  • Sporák nebo varná deska, třeba ta indukční, která je rychlá, bezpečná a lehce regulovatelná
  • Ponorný tyčový mixér s kovovou mixovací nohou, která je odolná vůči teplu

 

Zkontrolujte zásoby, vyražte na nákup

Tyto ingredience jsou potřeba na cca 10 porcí:

Na polévku

  • Barevné hrnce na polévku1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1x nadrobno nakrájená cibulka
  • 3x nadrobno nasekané stroužky česneku
  • 1x dýně Hokkaido (cca 1kg) zbavená semínek
  • 1x lžíce kari koření
  • 0,5 l až 1 l zeleninového vývaru (podle toho, jak husté polévky máte rádi)
  • 250 ml smetany
  • Sůl a pepř na dochucení

Na ozdobení

  • 1x lžička olivového oleje
  • 100 g dýňových semínek

Postup

Kvalitní hrnce na polévkuNa másle a oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte kari a dýni nakrájenou na menší kostičky (Hokkaido i se šlupkou) a pár minut to opékejte. 

Dále přilijte vývar a vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Pak je načase dát hrnec na chvíli stranou a použít ponorný mixér, kterým vše rozmixujte dohladka. 

Teď už jen stačí přidat smetanu, polévku dochutit solí a pepřem a znovu přivést k varu, aby polévka měla při podávání tu správnou teplotu. 

V mezičase si ještě vedle na pánvičce připravte dýňové semínka na posypání, které opečte na lžičce olivového oleje pro jejich ještě lepší chuť.

Tip: Čím lze dýňovou polévku ještě ozvláštnit?

Pokud chcete svou polévku ještě něčím zpestřit, můžete do ní přidat čerstvý zázvor nebo koriandr. A pokud to máte rádi pikantní, přidat můžete i špetku chilli.

 

Dýňové latte - kořeněný nápoj pro náročné

Espresso na výrobu dýňového lattéDýňové latte je v podstatě klasické latte ochucené dýňovým sirupem. Pro jeho výrobu tedy určitě potřebujete kávovar, s pomocí kterého kávu bleskově připravíte. 

Nejjednodušší přípravu vám zajistí kávovar, který nabízí funkci automatická výroba latte. Jednoduše zmáčknete tlačítko a espresso vše zvládne samo. Bohatá mléčná pěna zaručena. 

Pro napěnění mléka můžete použít i pákové espresso nebo pěnič mléka. I tito pomocníci vám připraví nadýchanou pěnu. 

Příprava dýňového sirupu už tak super snadná není, ale s tímto návodem to zvládne určitě každý.

 

1. krok - dýňové pyré

Mixér na dýňové pyréPřipravit dýňové pyré je první krok a využijete ho nejenom na výrobu sirupu. Dýni zbavenou semínek, pokud se nejedná o typ Hokkaido tak i slupky, nakrájejte na menší kousky, vložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení se pohybuje mezi 30 minutami až hodinou, záleží na velikosti kousků. 

Až bude dýně měkká, vyndejte jí z trouby a pomocí tyčového mixéru jí hned umixujte dohladka. Přebytečnou vodu nechte odkapat a vzniklé pyré můžete skladovat v uzavřeném boxu v lednici několik dní nebo v mrazáku, kde vydrží o poznání déle. 

 

2. krok - dýňový sirup

Nejdříve je potřeba připravit dýňové koření. Umíchejte si ho větší množství, nekazí se a určitě ho v průběhu podzimu a zimy využijete i pro pečení. Použijte 8 lžiček mleté skořice, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, 2 lžičky mletého sušeného zázvoru, 1 lžičku mletého hřebíčku, 1 lžičku mletého nového koření a vydlabaná zrníčka alespoň z jednoho vanilkového lusku. Vše stačí pořádně promíchat a uchovat ve vzduchotěsné kořence

Teď už ale k přípravě sirupu. Do menšího rendlíku dejte dva hrnky vody a hrnek a půl cukru, lepší chuť dodá ten třtinový. Zahřívejte za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte 4 lžíce dýňového pyré a 3 lžičky dýňového koření. Za mírného varu vše ještě chvilku míchejte a pak vzniklý sirup přelijte do uzavíratelné nádoby. Po vychladnutí sirup můžete skladovat v lednici několik týdnů. 

 

3. krok - dýňové latte

Poslední krok je už úplná hračka. Do připravené kávy stačí přidat sirup dle vaší chuti. Kdo si rád pořádně osladí život, přidá dvě lžičky a více. Kdo chce pořád cítit chuť kávu, tomu postačí jedna. Ve všech případech vás po ochutnání bude čekat jediné - nebe v puse.


Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat, až si po práci jedno zasloužené latte připravím a budu z okna pozorovat stromy s jejich barevným listí.

 

Na koho se při přípravě uvedených receptů můžete spolehnout?

Nejlepší tyčové mixéry, hrnce a automatická espressa jste vybrali vy.

Dle vašich doporučení představujeme ty nejschopnější pomocníky.

  • Sencor SHB 4352

    Sencor SHB 4352
    449 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Ponorný mixer s příkonem 400W, 2 rychlostmi a nerezovým sekacím nožem.

  • Lamart K2411 RB

    Lamart K2411 RB
    529 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Keramický hrnec s nepřilnavým keramickým vnitřním povrchem pro vaření i bez tuku a s rychlým rozvodem tepla...

  • DeLonghi ESAM 4500 Magnifica

    DeLonghi ESAM 4500 Magnifica
    27 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    1 hodnocení Patentované "Cappuccino jedním stiskem" - stačí vložit šálek pod trysku a stisknout tlačítko Cappuccino. Do...

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku