461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Není mrazák jako mrazák

aktualizováno: 15. 7. 2024 Katka Vodová

jak vybrat mrazákSnad každý má mrazák doma. Každý ví, jak vypadá a k čemu slouží. Ale ne každý si s výběrem toho nového ví tady. V tomto článku se podíváme na to, čeho byste se měli držet, abyste při pořizování nové mrazničky nešlápli vedle.

 

Při velké úrodě na zahrádce do něj dáme vitamínové bomby, které bychom v zimě nesehnali ani u dvanácti měsíčků. A velmi je oceníme. Zabijačka zase není akce, z níž by vzešla jenom jedna večeře. Uchová nám veškeré potraviny po dlouhou dobu a nakonec nám je zase vydá, tak čerstvé, jako bychom je právě pořídili. Řeč je o mrazáku.

 

Podle jakých kritérií mrazák vybrat?

K čemu mrazák potřebujeme?

jaký mrazák je nejlepšíObvykle tím prvním, co nás na novém mrazáku zajímá, je jeho účel. Bude mrazák sloužit v běžné domácnosti, ve večerce, velkoobchodu nebo restauračním zařízení? Podle odpovědi na tuto otázku si vybereme pultový, skříňový nebo vestavný.

Každý má svá specifika a málokdo by si například do panelákové kuchyně pořídil ten pultový. Proč?

 

Jak velký by měl být?

jak velký mrazákProtože dalším kritériem je (kromě rozhodujících rozměrů) objem. Vždy bychom měli zvážit, jaké množství jídla zamrazujeme a zda nám bude stačit menší model, nebo bude jasnou volbou mrazák velký.

Objem mrazáků se udává v litrech a může se velmi lišit. Klasický menší mrazák, s nímž se často setkáváme v domácnostech, mívá objem přibližně 70-90 litrů, do restauračního zařízení nebo obchodu můžeme pořídit klidně mrazák o objemu 380 litrů

 

Kolik stojí jeho provoz?

Co bychom rozhodně neměli při výběru mrazáku přehlížet, je energetická třída spotřebiče. Ta udává množství elektrické energie, kterou zařízení spotřebovává na svůj provoz. Na každé mrazničce by proto měl být štítek (a v e-shopu uvedený údaj) s energetickou třídou.

spotřeba mrazákuTrendem moderní doby jsou zařízení s co nejmenší spotřebou, proto je už dnes v Evropské unii zakázáno uvádět na trh chladničky, mrazničky a další podobné produkty, které by svou energetickou náročností spadaly do třídy B a horší. Mrazák, který si vyberete, by měl tedy patřit do třídy A, která se dále dělí na podtřídy označované +, ++ nebo +++, přičemž A+++ je třída nejúspornější

 

Je výkonný?

Samozřejmě se při koupi mrazáku musíme zaměřit na mrazicí výkon (množství čerstvých potravin, které je mraznička schopna zmrazit za 24 hodin) a akumulační dobu (doba, po kterou vydrží potraviny zmražené, například při výpadku proudu).

 

Sledujte další přidané hodnoty a funkce

funkce mrazákuPři výběru mrazničky vždy uvažte, kde ji chcete mít. Samozřejmě, že v bytě moc možností není. Máme však na mysli například mrazák ve velkém rodinném domě – některé modely mrazáků by neměly být umisťovány do chladného sklepa a podobně. Proto je vhodné zaměřit se také na údaje o klimatické třídě mrazáku. Přidanou hodnotou či funkcí může potom být například nižší hlučnost, externí displej nebo signalizace nedovřených dveří a další. 

Ať už pořizujete mrazničku do své domácí kuchyně, větší model společný pro několik domácností nebo zařízení do obchodu či restaurace, zajímejte se o všechno, čím vám může dobře posloužit. Správně vybraný model vám totiž může sloužit dlouho a dobře!

 

Nejlepší mrazáky jste vybrali vy

Vybírat můžete z mnoha mrazáků, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

  • Beko FSA 21320

    Beko FSA 21320
    7 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    12 hodnocení Skříňový mrazák Beko s úsporným kompresorem, 6 zásuvkami a zaměnitelným otvíráním. Energetická třída A+ a č...

  • Philco PF 2272 + bezplatný servis 36 měsíců

    Philco PF 2272 + bezplatný servis 36 měsíců
    12 990 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 24. 7.

    22 hodnocení Šuplíkový mrazák Philco se 7 zásuvkami, možností přehození dveří a externím madlem. Energetická třída E a o...

    • doprava zdarma
    • bezplatný servis 36 měsíců
  • Beko HSA 29530

    Beko HSA 29530
    10 065 Kč
    Dostupnost na dotaz

    11 hodnocení Truhlicový mrazák s energetickou třídou A++ je zárukou nejúspornějšího skladování potravin. Je vybaven uzam...

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku