461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Pračky a jejich prací programy - znáte je?

aktualizováno: 25. 6. 2024 Katka Vodová

Jaké prací programyDávno pryč jsou doby, kdy pračky disponovaly sotva 3 programy, mezi které patřilo praní, vyvářka a když se moc zadařilo, tak i ždímání. Dnešní pračky jsou opatřeny tolika čudlíky a kolečky, že by se s nimi snad dal řídit letový provoz nad celou Evropou.

 

Víte ale, k čemu jednotlivé čudlíky slouží a jakými pracími programy vaše pračka vlastně disponuje? Pokud tápete a stále dokola používáte pouze jeden program, nepřestávejte číst následující řádky, na kterých vám prozradím, co jednotlivé programy umí a jak s nimi můžete ušetřit čas i peníze. Díky optimálnímu nastavení pračky a její správné kalibraci totiž můžete snížit spotřebu vody, elektrické energie i pracího prostředku.

 

Množství prádla, jeho znečištění a spotřeba

Množství prádlaPřesně tyto faktory jsou doménou základních programů.

Jistě i vaše pračka disponuje funkcí praní značně znečištěného prádla. Využijte ji na špinavé montérky, zaschlou špínu nebo na skvrny od jídla.

Spotřebu pračky, stejně jako čas nutný k vyprání oděvů, můžete variabilně nastavovat také dle množství prádla, které do bubnu umístíte. Nebo to můžete nechat na pračce, ta si díky tzv. množstevní automatice prádlo sama zváží a použije jen nezbytné množství vody a elektřiny.

Jednotlivé programy vám také umožní prát prádlo při různých teplotách. Proto se zbavte mýtů a předsudků, že opravdu čisté a bakterií zbavené prádlo, je nutno „vyvařit“ alespoň při 90 stupních. Stejné kvality a čistoty dosáhnete také při zvolení správného programu, jež vaše prádlo vypere i ve vlažné nebo dokonce studené vodě. Praní při nízkých teplotách skýtá mnoho výhod, z nichž nejpodstatnější jsou nižší účty za elektřinu, ale také šetrnost vůči pranému prádlu i samotnému životnímu prostředí.

 

Předpírka, namáčení, poloviční „porce“ prádla

Ano, i těmito programy mnohé pračky disponují. Program předpírky nebo namáčení použijte tehdy, víte-li, že do bubnu pračky vkládáte silně znečištěné prádlo, u něhož šance na odstranění skvrn klesají úměrně s teplotou vody. Pokud použijete předpírku, pak i zde postačí vlažná či studená voda.

Předpírka

V případě, že bydlíte doma sami a váš koš na prádlo se příliš často neplní, používejte program pro poloviční náplň bubnu, který výrazně zkrátí dobu praní prádla i množství pracího prostředku, jež je nutno použít.

A když už jsme u pracích prostředků – i pro ně existují u novějších praček speciální programy pracující buďto s kapslemi, klasickým práškem nebo pracím gelem. Při dávkování prostředku se vždy držte rad jeho výrobce. I zde je vhodné dodržovat pravidlo, že někdy „méně, znamená více“.

 

Speciální programy chytrých praček

Některé pračky, třeba od výrobce Beko nebo LG, disponují speciálními druhy programů, které vám praní ještě více usnadní. Mezi ně patří například program PET, díky němuž perfektně odstraníte ze svých oděvů, povlečení nebo ručníků, zvířecí chlupy a vlasy. Při zvolení programu zařadí vaše pračka před daný prací cyklus předpírku a máchání navíc.

PET programDalším zajímavým programem je také program Baby Care vhodný pro domácnosti, v nichž se nachází malé dítko nebo alergický jedinec. S tímto programem bude vaše prádlo vystaveno intenzivnímu pracímu cyklu s dodatečným mácháním, díky kterému v oděvech nezůstanou zbytky pracích prostředků, jež mohou stát za vznikem a rozvojem alergických reakcí nebo podrážděné pokožky.

Zajímavými funkcemi je také parní praní nebo praní v ruce. Setkat se však můžete také s programy určenými k důkladnému čištění pračky. Pokud stále tápete a nevíte, co umí právě ta vaše pračka, není nic jednoduššího, než vyhledat návod přiložený výrobcem a dát se do studia.  

 

 

A kterépak pračky jste si oblíbili nejvíce?

  • Beko WMB 51021 CSY

    Beko WMB 51021 CSY
    6 490 Kč
    Dostupnost na dotaz

    1 hodnocení Předem plněná pračka Beko s českými popisky panelu, dětským hygienickým programem a systéme AquaFusion pro ...

    • ovládání v češtině
  • Beko WMY 71033 PTLMB3

    Beko WMY 71033 PTLMB3
    8 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Předem plněná pračka Beko s velkým displejem, programem na odstranění zvířecí srsti, dětským zámkem a Hi-Te...

  • Beko WTV 8602 X0

    Beko WTV 8602 X0
    7 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Předem plněná pračka Beko s dětským zámkem, programem pro odstranění zvířecí srsti a Hi-tech topným tělesem...

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku