461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak vyprat v 10 krocích

aktualizováno: 13. 7. 2024 Katka Vodová

Podle tohoto jednoduchého receptu rychle vypere i začátečník. A zkušené maminky objeví vychytávky, které jim ušetří čas.

 

1. Roztřídění prádla

Nejprve si prádlo roztřídíte na jednotlivé barvy. Smícháním například bílého oblečení s červenou ponožkou vznikne z celé várky sice stejně růžový komplet, ale to asi není vaším cílem.

Dále třídíme podle materiálu - na vlnu, bavlnu, jemné spodní prádlo a silonové punčochy. A to proto, že se perou na jinou teplotu.

Tip: Lze smíchat prádlo zelené a modré, jelikož se tyto barvy vzájemně neovlivňují.

Silonové punčochy a ponožky je dobré prát ve zvláštním pytlíku, aby se na povrchu nevytvořil nop.

 

2. Plnění pračky

Již dávno neplatí, že se pračka má pouštět pouze, když máte kopu špinavého prádla. Tzv. množstevní automatika si prádlo sama zváží a podle toho použije nezbytné množství vody a tedy i energie.

 

3. Teplota praní

na kolik stupňů vypratNevíte na kolik stupňů vyprat? Podívejte se na cedulku u oblečení. Například pro bavlnu je to 30°-40°, pro vlnu 30° a ložní prádlo 60°. 

Je dnes ještě potřeba vyvařovat dětské prádlo?

Ne. Bakterie dnes zničí kvalitní žehlička s napařováním nebo sušička prádla. Tím docílíte stejného výsledku a hygienického prostředí pro vaše miminko stejně jako u vyvářky. 

 

4. Předpírka

Je vaše prádlo opravdu hodně špinavé? Pak použijte předpírku. Spotřebujete sice o trochu více vody a elektřiny, ale poradí si i blátem na vašich oblíbených lacláčích.

 

5. Prášek versus Gel

Prášek nebo gel? Věčný souboj a mnoho názorů. Rozdíly jsou velké, ale nakonec použijete oba.

Prášek Gel  
odolné materiály citlivější materiály
silně zašpiněné prádlo i pro ruční praní
praní při vyšších teplotách praní při nižších teplotách
do dávkovače pračky do bubnu pračky

 

Druhy pracích prostředků

Rozlišujeme 4 hlavní druhy: na bílé, barevné, jemné, vlnu a na oživení černé barvy. Jejich použití je jasné z názvu. Pokud si přeci jen nejste jisti, ve vaší oblíbené drogerii vám jistě rádi poradí.

Tip: Prášek na praní využijete, pokud máte hravá dítka, která po náročném dni plném her na zahrádce přiběhnou špinavá od hlavy až k patě.

Gel je úspornější, rozpustí se při nízkých teplotách, a proto je ho třeba menší množství.

 

6. Dávkování pracího prostředku

Čím více, tím lépe? Tak to rozhodně neplatí u pracího prostředku. Používejte pouze nezbytné množství uvedené výrobcem. 

Držte se pravidla "čím méně prádla, tím méně prášku nebo gelu". Na poloviční várku prádla vám postačí poloviční dávka pracího prostředku.

Tip: Tři situace, kdy použijete více pracího prostředku jsou: velké množství prádla, vysoký stupeň znečištění a vysoká tvrdost vody.

 

7. Aviváž 

S aviváží je to jako s parfémem. Jejím hlavním účelem je krásně vonět, a proto výběr záleží na našem vkusu. Další výhodou je, že se zbavíte antistatického náboje ze svetrů.
 

Tip: Aviváž zásadně nepoužívejte na outdoorové a funkční moirové prádlo. Došlo by tak k jeho trvalému poškození.
 
 

8. Skvrny a špinavé prádlo

Pravidlo při odstraňování skvrn zní: "není čas ztrácet čas". Tedy zbavit se znečištění co nejdříve. Babské rady říkají: "skvrnu posolte, nebo polijte sodovkou…". Já však na prádlo nanáším odstraňovač skvrn, a to těsně před spuštěním pračky, nebo je namočím společně s odstraňovačem přes noc a prádlo vyperu až druhý den.

 

9. Srážlivost

Je k vzteku, když se váš nový svetr se po prvním vyprání srazí na velikost 10letého dítěte a vy se s novým úlovkem můžete rovnou rozloučit. Tomu předejdete tím, že oblečení před prvním vypráním namočíte do vody. Prádlo tak nedostane šok z vody v pračce a vlákna se nesrazí. 

Ale co dělat, když se vám prádlo už srazilo? Namíchejte si kouzelný lektvar: smíchejte 1 litr vody se lžící dětského šampónu, prádlo v tom vymáchejte a pověste na ramínko. Pokud je to vlněný svetr, tak ho raději položte na suchý ručník, na ramínku by se vytáhne.

 

10. Sušení

Odnášení prádla na sušák, přidělávání kolíčků, oddělávání kolíčků, žehlení, skládání prádla

Mám já to zapotřebí? Navíc prádlo ze šňůry načichne nepříjemným zápachem ze sousedova grilu či výfukových plynů.

A co hůř? Na sluníčku ztrácí oblečení svojí jasnou barvu a bledne. Řekněte si se mnou dost! Tomu všemu předejdete sušičkou na prádlo. Ta nejen během chvíle prádlo usuší, ale i změkčí a nemusíte ho žehlit. 

 

Máte své tipy a léty odzkoušené triky?

Napište mi. Vaše vychytávky budou určitě zajímat i ostatní.
 
 
 
 

Jaké pračky jsou nejoblíbenější? Vybrali jste je vy

Vybírat můžete z mnoha praček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

  • Beko WMB 71242 PT LA

    Beko WMB 71242 PT LA
    7 790 Kč
    Dostupnost na dotaz

    19 hodnocení Předem plněná pračka Beko s BabyProtect programem, funkcí pro odstranění zvířecí srsti, Hi-Tech topením a e...

  • Amica AWSN 10 LCD

    Amica AWSN 10 LCD
    6 855 Kč
    Dostupnost na dotaz

    12 hodnocení Předem plněná automatická pračka Amica s displejem. Buben pojme 5 kg prádla, max. 1.000 otáček/min. Spotřeb...

  • Whirlpool AWE 55611

    Whirlpool AWE 55611
    8 723 Kč
    Dostupnost na dotaz

    2 hodnocení Vrchem plněná pračka Whirlpool s odložený startem, 6. smyslem a antibakteriálním programem. Energetická tří...

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku