461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Oslavte poslední den roku stylově pořádnou grilovačkou

aktualizováno: 23. 6. 2024 Iveta Brožková

Grilování na SilvestraRok se blíží ke konci. Pokud se chystáte uspořádat oslavu s rodinou nebo přáteli, možná využijete tip na jednoduché, ale velmi efektní občerstvení. Říkáte si, že grilovat v zimě může jen blázen? S elektrickým grilem ne, ten se dá používat celoročně a navíc se nikdo nemusí starat o udržování ohně a správné teploty.

 

Grilované steaky jsou klasika, co se neomrzí

Elektrické grilyJestli se vaše silvestrovská společnost řadí mezi masožravce, připravte si maso na steaky. Ty správné kousky vhodné ke grilování vám doporučí každý dobrý řezník. Aby steaky byly šťavnaté, okoukala jsem pár tipů od profíků ze společnosti Catler. Jejich grily jsou jednoduše dokonalé. Měla jsem možnost vidět je naživo v akci a musím říct, že se jedná opravdu o super designové kousky, pomocí kterých vykouzlíte luxusní steaky. 

Teď už ale k těm tipům. Maso na grilování by mělo být několik hodin v pokojové teplotě, aby při vložení na gril nedošlo k teplotnímu šoku a ztuhnutí masa. Steaky by se také před grilováním neměly solit a pepřit, protože solení před grilováním může maso vysušit a pepř zase při grilování zčerná a zhořkne. Zbytečné je také naklepávání, které je opět příčinou suchého masa. Nedoporučuje se ani marinování, které zase přirozenou chuť masa zazdí. Pravidla se týkají i používání oleje. Ten by se neměl lít na gril, ale pouze by se měl rukou do masa vetřít.

 

Zlatá pravidla samotného grilování

Aby jste si na steaku pochutnali, kromě příprav je potřeba dodržovat i zásady při samotném procesu grilování. Ideální teplota je 180 – 200 °C. Maso (nakrájené na silnější plátky) z každé strany grilujte cca 5-6 minut, podle tloušťky plátku. Maso průběžně neotáčejte, ani ho nepřikrývejte. Pokud chcete dosáhnout ideální šťavnatosti, nechte maso po ugrilování ještě pár minut odpočívat, ideálně na dřevěném prkýnku. Jestli zvládnete čekat, za odměnu dostanete steak de luxe. Stačí osolit a opepřit dle chuti a užít si tu výbornou chuť, kterou můžete doladit kouskem bylinkového másla.

 

Jaké grily jsou nejoblíbenější?

  • Catler GR 4011

    Catler GR 4011
    2 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Kontaktní gril Catler s příkonem 2,2 kW. Teplotní regulace 180-220 °C. Horní i spodní deska žebrovaná, nepř...

  • Catler GR 8012 + 3 roky záruka

    Catler GR 8012 + 3 roky záruka
    7 788 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Kontaktní gril Catler. Systém uzamykání umožňuje vytvoření otevřeného BBQ grilu. Regulace teploty 180-220 °...

    • 3 roky záruka
  • Catler GR 8030 + 3 roky záruka

    Catler GR 8030 + 3 roky záruka
    7 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Multifunkční kontaktní gril Catler s displejem, senzorovým grilováním a nepřilnavý povrchem Quantanium.

    • 3 roky záruka

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku