461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Mikulášské pečení: andělské a čertovské cupcakes

aktualizováno: 20. 7. 2024 Iveta Brožková

Každá příležitost, kdy se sejde rodina a přátelé, by se měla využít. Svátek svatého Mikuláše není výjimkou. Pokud navíc máte v okolí malé děti, jeho slavení je přímo nutnost. Pokud nějakou sešlost na tento víkend také plánujete, možná se vám bude hodit recept na tématické občerstvení, díky kterému budete hvězda večeru.

 

Dnes Vám totiž prozradím můj oblíbený recept na cupcakes, malé dortíčky, které jsou roztomilé a hlavně výborné. Při jejich zdobení se můžete vyřádit, protože fantazii se meze nekladou. 

 

Se kterými spotřebiči půjde pečení samo?

Pokud chcete spotřebič, který víceméně všechno udělá za vás, použijte kuchyňského robota. S ním vyšleháte dokonalý sníh z bílků, umícháte lahodné krémy a připravíte těsto do té správné konzistence. Existuje mnoho různých kuchyňských robotů. Doporučit jde především ty s dostatečným výkonem, protože některá těsta jsou velmi hutná. Velmi kvalitní roboty, oceňované i v různých spotřebitelských testech, nabízí Kenwood.

Pokud hledáte zajímavý design, určitě si prohlédněte nabídku Sencoru, který nabízí velký výběr barev, kterým letos vévodí pastelové modely. Kuchyňské roboty využijete nejenom na pečení. Různí výrobci mají různá příslušenství, robot poslouží třeba jako mlýnek na maso nebo odšťavňovač.

Pokud je kuchyňský robot mimo vaše finanční možnosti, jako náhrada poslouží ruční šlehače, s nimiž sníh, těsto i krémy také připravíte. Jen je to trochu náročnější, protože u toho musíte stát a trvá to delší čas. Teď už ale zpátky k pečení na Mikuláše.

 

Z jakých surovin cupcakes připravíme?

K přípravě cupcakes, i klasických dortů, používám velmi jednoduché, ale zároveň výborné, těsto podle mojí maminky. Jelikož je praktická a s ničím se moc nepáře, nečekejte žádné vážení na gramy, na získání správného množství surovin postačí lžíce. Množství, které uvádím, vyjde tak na 24 dortíků, hodně záleží na tom, jak velké budete mít košíčky a jak moc je naplníte.

To mi připomíná - na cupcakes je potřeba mít košíčky, buď silikonové, které jsou omyvatelné, nebo papírové, ty jsou jednorázové a stojí pár korun. Aby vše drželo tvar, je ideální je péci přímo ve speciální formě. Pro maximální efekt zvolte košíčky ve dvou barvách, pro anděla bílé, zlaté nebo stříbrné, pro čerta nejlépe černé nebo červené.

 

Co je potřeba na přípravu těsta?

  • 7 vajec
  • 7 lžic polohrubé mouky
  • 7 lžic cukru (pokud máte, použijte třtinový, je chuťově lepší)
  • 2 -3  lžíce oleje nebo rozpuštěného másla (využít lze i olivový)
  • 3 lžíce kakaa
  • malá lžička vanilkového extraktu nebo obsah vanilkového lusku
  • citronová kůra
  • 1 lžička prášku do pečiva (může být i nemusí)

 

Jako první si dejte předehřát troubu, zhruba na 180 °C. Myslete na to, že každá trouba peče trochu jinak, takže teplotu přizpůsobte svým zkušenostem s troubou.

Nejprve je potřeba oddělit žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli, ideálně s pomocí robota nebo šlehače, do sněhu. Ideální sníh má krásné bílou barvu a drží tvar. 

Dále se musí vyšlehat žloutky s cukrem. Šleháme tak dlouho, až se žlutá barva  změní na velmi světlou a struktura bude připomínat pěnu. Pak ještě dovnitř zašleháme citronovou kůru, vanilku a olej nebo rozpuštěné máslo. 

Mouku je potřeba přesít a smíchat s kakaem a případně práškem do pečiva. Teď je načase sníh z bílků, vyšlehané žloutky i sypkou směs dát dohromady. Pokud nemáte robota a děláte to ručně, je potřeba dělat to opatrně a pečlivě, aby těsto zůstalo nadýchané. Připravte si misku se žloutky, přidejte vždy lžící sněhu a lžíci sypké směsi a opatrně vmíchejte, tento pohyb by se dal také nazvat zabalováním. 

Pokud vlastníte kuchyňského robota, příprava těsta je o poznání snazší. Nastavte robota na nejnižší otáčky, a k vyšlehaným žloutkům se budou postupně přidávejte sypké suroviny a sníh. Robot krásně vše promíchá, až vznikne hedvábné těsto. 

Až bude vše smíchané, je načase naplnit košíčky. Nejdříve si prázdné košíčky připravte do formy, která je většinou na 12 košíčků. Dortíky se budou péct na dvakrát, takže těsto si rozdělte zhruba na polovinu. Onu polovinu pak rovnoměrně rozdělte do košíčků. Neměly by být plné, protože pečením vyskočí nahoru.

Formu vložte do trouby a nechte péci zhruba 25 minut. Dvířka trouby by se neměla během pečení zbytečně otevírat, aby byla stálá teplota. Ke konci pečení zkontrolujte těsto špejlí. Správně upečené těsto poznáte podle toho, že na špejli nezůstává nalepeno.

Stejným postupem upečte i druhou půlku těsta a dalších 12 košíčků.

 

Co je potřeba na přípravu krémů?

Zatímco se peče těsto, je čas na přípravu krémů. Vzhledem k tématice jsem vybrala jeden krém světlý pro andělské cupcaky a jeden tmavý pro čertovské. 

Andělský krém

  • 1 balení mascarpone
  • ½ smetana ke šlehání
  • dle chuti moučkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo obsah vanilkového lusku

Vyšlehejte mascarpone se smetanou do hladkého krému. Nakonec přidejte vanilku a po lžicích přidávejte moučkový cukr do té doby, dokud nedosáhnete krému sladkého tak, jak to máte nejraději. Opět lze na postup využít kuchyňského robota nebo šlehač. 

Čertovský krém

  • 1 balení tvarohu (nejlepší je ten balený v papíru s vysokým obsahem tuku)
  • ½ smetany ke šlehání
  • dle chuti moučkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka chilli

Postup u přípravy tohoto krému je velmi podobný tomu andělskému. Vyšlehejte tvaroh se smetanou, dle chuti doslaďte a přidejte kakao, nejlépe to holandské. Pro skutečně ďábelskou a jedinečnou chuť můžete přidat špetku chilli. 

Tip: Aby se vám krémy nesrazily, používejte suroviny ve stejné teplotě. 

 

Hurá na zdobení

U každého pečení se nejvíce těším na zdobení. Zároveň je to i moje noční můra, protože v mé hlavě je vše vždycky perfektní a přenádherné, což se o realitě říci nedá. Každopádně, snaha se cení a já si myslím, že nejdůležitější jsou kvalitní suroviny a výsledná chuť. 

Ke zdobení cupcaků používám zdobící sáčky s nástavcem, krémem začnu zdobit uprostřed a tvořím kruhy až k okraji cupcaku. Pak pokračuji směrem vzhůru, dokud nemám dostatečnou špičku. 

A aby dortíčky byly opravdu andělské a čertovské, přidejte jim křídla a rohy. Ty budou nejlepší z marcipánu. Pro anděla nebesky bílé, pro čerta rudé. Ty zapíchněte do dortíčku a dílo je na světě.

Pokud nemáte zrovna marcipán, tak si můžete pomoci papírem a křídla a rohy vytvořit z papíru, přilepit na párátko a do cupcaku zapíchnout.

 

Nechte se při zdobení jako já inspirovat Pinterestem:

 

Tito pomocníci by se vám mohli při přípravě cupcakes hodit

  • Sencor STM 42BL

    Sencor STM 42BL
    4 999 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Všestranný kuchyňský robot z pastelové edice Sencor. Nabízí precizní celokovovou konstrukci, planetární sys...

  • Bosch MFQ 3020

    Bosch MFQ 3020
    594 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Ruční šlehač Bosch se 4 rychlostmi s odlišným počtem otáček vhodný pro "praváky" i "leváky"!

  • Lamart LT3016 + 3 roky záruka

    Lamart LT3016 + 3 roky záruka
    239 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Silikonová pečící forma na muffiny Lamart o rozměrech 28x18 cm...

    • 3 roky záruka

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku