Co by to bylo za Vánoce bez svařeného vína?
aktualizováno: 16. 12. 2024S tím, jak klesá teplota na teploměru, roste spotřeba horkých nápojů. Udělala jsem takový menší průzkum, abych zjistila, co všechno se může použít pro přípravu svařáku. Našla jsem spoustu inspirativních receptů a vybrala z nich to nejlepší.
Na závěr jsem přidala jeden tip, který jsem ochutnala na vánočním večírku pořádaným Švédy. Od té doby si bez této tečky svařené víno neumím představit.
Co je potřeba mít na svařené víno nachystáno?
Aby svařené víno bylo chutné, je nutné ho dostatečně osladit. Na litr vína je ideální použít alespoň 150 g cukru. Použít lze klasický bílý, nebo třeba třtinový. Přidat můžete i cukr vanilkový nebo skořicový. Kdo má rád medovou chuť, může svařené víno ochutit adekvátním množstvím medu. Nezapomeňte, že medem by se neměl sladit vřelý nápoj, počkejte proto, až svařák trochu vychladne.
Svařák dělá svařákem především koření. Každý má většinou svou oblíbenou směs, kterou na jeho výrobu používá. Já se považuji za milovníka koření a musím se přiznat, že s ním nikdy moc nešetřím, u svařeného vína obzvlášť. Pokud by vám moje směska připadala až moc, klidně můžete něčeho ubrat nebo vynechat.
Koření na svařené víno
- 1 malá lžička hřebíčků
- 1 skořice
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- pár kuliček jalovce
- pár hvězdiček badiánu
- 2 kardamony
Aby se vám z vína nevyvařil veškerý alkohol, ale zároveň aby koření stihlo dostatečně uvolnit své aroma, nalijte do hrnce nejdříve tak deci vína. Přidejte koření, přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut vařit na opravdu mírném plameni. Hlídejte, aby nedošlo k vyvaření vína. Po těch cca 10 minutách přilijte zbytek vína a pokud sladíte cukrem, svařák rovnou oslaďte. Pomalu celou směs ohřívejte a jakmile se bude tvořit větší množství bublinek, hrnec odstavte z varné desky, aby nápoj zůstal dostatečně alkoholický. Nakonec vše ještě přelijte přes cedník, abyste z vína odstranili koření.
Pokud chcete připravit opravdu velké množství svařeného vína, vyzkoušejte místo klasické přípravy v hrnci na varné desce přípravu v zavařovacím hrnci. V nich najednou připravíte až ke 30 litrům svařáku.
Svařené víno, co vás zahřeje i zasytí
Jak jsem uvedla na začátku, na jednom švédském vánočním večírku jsem měla možnost ochutnat speciální svařené víno, které bylo vylepšené ovocem a oříšky. Bylo to nejlepší svařené víno, které jsem mohla do té doby možnost ochutnat. Svařák bez oříšků a ovoce pro mě už od té doby neexistuje.
Pokud ho chcete také vyzkoušet, připravte si směs z nadrobno nakrájených pomerančů nebo mandarinek, sušených brusinek, rozinek, nakrájených mandlí nebo jiných ořechů. Po lžičkách si je pak do vína přidávejte a kromě pití si tak užijete i tyto pochutiny, kterou jsou díky vínu skvěle ochucené. Je to vážně dobrota.
S přípravou svařeného vína doporučuji neváhat, blíží se totiž nový rok a ten pro mnoho lidí znamená různá předsevzetí. Hřešte dokud můžete :).
Tip: Pokud vám záleží i na estetice, krásná barva svařáků nejlépe vynikne v průhledných sklenicích, které můžete ozdobit plátkem citronu nebo limetky.
Co vám při přípravě svařeného vína přijde k ruce?
-
Gorenje G6N 40 AX
4 890 Kč4 069 KčDostupnost na dotaz2 hodnocení Plynová varná deska Gorenje se čtyřmi varnými zónami, knoflíkovým ovládáním, integrovaným zapalováním a bez...
-
Lamart LTB2011 + 3 roky záruka
590 Kč499 Kčvíce než 5 ks sklademu vás doma 30. 12.Nerezový kastrol Lamart se skleněnou poklicí o objemu 3,6 l. Určeno pro všechny druhy varných desek.
- 3 roky záruka
-
SEVERIN EA 3653
2 490 Kč2 446 KčDostupnost na dotazZavařovací Hrnec Severin o objemu 29 l. Ochrana proti přehřátí, výpustný ventil, tepelná izolace, regulace ...